Ecografia abdominala inapoi la informatii medicale

Ce este ecografia abdominala?

oferta ecografie abdominala hilmiEcografia abdominala este un test ce foloseste undele sonore in loc de radiatii pentru a genera instantanee sau imagini in miscare ale unor structuri aflate in interiorul organismului. Aceasta tehnica imagistica functioneaza intr-un mod similar cu radarul folosit in al Doilea Razboi Mondial pentru a detecta avioane, rachete si submarine care nu ar fi putut fi detectate altfel. Dupa ce iti va acoperi pielea cu un gel pentru a reduce frictiunea, un medic radiolog sau ecografist va folosi un instrument care seamana cu un microfon, cu care va putea inspecta abdomenul. Acest instrument transmite undele sonore in corpul tau si recepteaza ecoul produs de ciocnirea cu organele interne si tesuturi. Un computer transforma aceste ecouri in imagini care sunt afisate pe un monitor. O ecografie abdominala poate detecta calculi biliari, poate verifica daca exista vreo formatiune canceroasa la nivelul ficatului, poate examina rinichii pentru a depista blocaje renale, poate masura splina sau latimea aortei (cea mai mare artera), si poate identifica daca exista lichid la nivelul organelor interne.

Cum trebuie sa ma pregatesc pentru ecografia abdominala?

In ziua in care mergi sa faci ecografia, va trebui sa nu mananci nimic. Atunci cand digera mancarea pe care o ingeram, instestinele se umplu cu aer care ingreuneaza vizibilitatea, reducand rezolutia imaginii. Anunta medicul daca esti sub tratament cu insulina, deoarece insulina poare reduce glicemia atunci cand este administrata pe stomacul gol. La diabetici se recomanda o dieta lichida. Consuma lichide negazoase, 1-1,5l. Nu urina decat dupa examinare. Ecografia se poate face fara o pregatire prealabila numai in conditii de urgenta.

Ce se intampla in timpul ecografiei abdominale?

Doctorul sau tehnicianul iti va cere sa te intinzi pe patul de consultatie, va aplica un gel special pe abdomenul tau si apoi va incepe sa maseze pe toata suprafata abdomenului cu instrumentul mai sus mentionat. Pe ecranul ecografului va aparea imaginea organelor interne din diferite unghiuri. Este important sa anunti medicul daca simti vreo durere atunci cand se exercitata presiune asupra unei anumite zone, in dreptul unui anumit organ.

Care sunt riscurile la care ma supun in timpul ecografiei abdominale?

Acest tip de consultatie nu presupune niciun risc.

Cat timp dureaza pana voi primi rezultatele?

Daca ecografia abdominala este facuta de un medic, poti primi pe loc rezultatele preliminare. Totusi, exista si situatii in care aceasta consultatie este efectuata de catre un tehnician care nu va fi in masura sa faca niciun fel de interpretare. La Hilmi Medical Center, un raport al ecografiei abdominale va fi efectuat pe loc.

Chestionar ☑